Sindikalni aktivisti, otpočeli su Fazu 3 projekta „Sindikat u zaštiti prava zaposlenih“ učešćem na prvoj radionici u 2019. godini.

U periodu od 22 – 24. marta ove godine, na Vlasinskom jezeru skoro četrdeset učesnika, predsednika sindikata i članova odbora sindikata sa teritorije Jablaničkog okruga,  učestvovalo je na prvoj trening radionici u ovoj godini.

Tema ove radionice bila je „Disciplinska i materijalna odgovornost zaposlenih“. Odgovornost zaposlenih, oduvek je tema koja zaokuplja pažnju zaposlenih, a posebno u uslovima privređivanja u kojima se odgovornost sve više traži na strani zaposlenih, dok ne mali broj poslodavaca ne snosi nikakvu odgovornost za svoje (ne) postupanje prema zaposlenima.

Ovom prilikom, učesnici su upoznati sa odgovornošću zaposlenih koju predviđa i kao takvu uređuje Zakon o radu, a za sledeći – aprilski trening, najavljeno je upoznavanje sa načinom regulisanja disciplinske odgovornosti zaposlenih prema odredbama Zakona o državnim službenicima, koji ovu materiju mnogo detaljnije i sveobuhvatnije reguliše.

I ovom treningu, kao i svim prethodnim, prisustvovao je gospodin Nikola Mikašinović, Koordinator programa „Inicijative za Dostojanstven rad i socijalnu sigurnost u Jugoistočnoj Evropi“ a koji Solidar, kao donator projekta, sprovodi u Srbiji. Gospodin Mikašinović je pohvalio dosadašnju saradnju sa Savezom samostalnih sindikata za više opština Leskovac te je najavio održavanje čak šest treninga u ovoj godini.

O perspektivi ovakvih projekata u narednim godinama, odluka će biti doneta blagovremeno, ali, svakako se očekuje nastavak do sada uspešne saranje, istakao je gospodin Mikašinović