Druga radionica u Fazi 4 projekta, održana je na Vlasinskom jezeru u periodu od 12 – 14. juna 2020. godine

Na seminaru sa temom „Inspekcija rada: uređenje, ovlašćenja, način rada; Načini saradnje sa Inspekcijom rada“ učešće je uzelo 35 predsednika sindikalnih organizacija i sindikalnih aktivista Saveza samostalnih sindikata za više opština – Leskovac.

Učesnicima je predstavljen organizacioni model Inspekcije rada, njeno uređenje i zakonski okviri po kojima deluje inspekcija rada sa svojim ovlašćenjima.

Posebna pažnja je data na saradnji Inspekcije rada i sindikalnih organizacija, gde su slušaoci seminara uzeli aktivno učešće. Analizirajući primere, slušaoci su iznosili svoje stavove po raznim pitanjima koja su proširili diskusiju u svim segmentima nedoslednosti i nečinjenja koja umanjuju radno dostojanstvo.

Najveći značaj dat je primenom Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu. Predstavnici sindikata su se saglasili da je najznačajnija briga prvenstveno bezbednost na radnom mestu i maksimalno otklanjanje rizika za profesionalna oboljenja što ukazuje na visok stepen svesti o značaju bezbednog radnog okruženja.