U četvrtak, 20. februara 2020. godine održana je Druga Izborna skupština Saveza samostalnih sindikata za više opština – Leskovac, na kojoj Ivan Jovanović izabran za predsednika u mandatnom periodu 2020-2025. godine. Dosadašnji predsednik Saveza samostalnih sindikata za više opština – Leskovac dobio je podršku na izborima da nastavi sa obavljanjem te funkcije.

Uz prisustvo gostiju, istaknutih sindikalnih aktivista i članova Druge Izborne skupštine, izabrani su novi članovi Nadzornog odbora Saveza samostalnih sindikata za više opština – Leskovac za naredni petogodišnji mandat i verifikovan je mandat novoizabranim članovima Veća Šesnaestog saziva.

U svom obraćanju nakon izbora, predsednik je izložio plan rada Saveza samostalnih sindikata za više opština – Leskovac u narednom periodu, koji predstavlja okvir koji će se usaglašavati sa i usklađivati sa inicijativama i potrebama rešavanja aktuelnih problema u radu Saveza i sindikalnih organizacija. Prema njegovim rečima, u osnovi ovog plana nalazi se nekoliko oblasti, u kojima će Samostalni sindikat usmeriti svoje delovanje ka ostvarenju postavljenih ciljeva, a to su :

  1. Unapređenje, razvoj i negovanje sistema kolektivnog pregovaranja;
  2. Modernizacija i osnaživanje Samostalnog sindikata;
  3. Edukacija članstva Samostalnog sindikata;
  4. Pružanje pravne pomoći članstvu i pomoći sindikalnim organizacijama;
  5. Izrada strategije delovanja sindikata u privatizovanim preduzećima;
  6. Zaštita socijalno ekonomskog položaja zaposlenih;
  7. Unapređenje i razvoj socijalnog dijaloga kroz institucije Socijalno-ekonomskog saveta u Gradu i opštinama sa svim njegovim telima i lokalnih saveta za zapošljavanje;
  8. Delovanja prema nosiocima vlasti;
  9. Informisanje i marketing.

Imajući u vidu da je plan sveobuhvatan, naglašeno je da zahteva puno angažovanje svih nosilaca funkcija, svih članova Veća i svih predsednika gradskih odbora kao i punu i bezrezervnu saradnju predsednika osnovnih organizacija sindikata.