Međunarodni dan žena, Osmi mart, je dan posvećen ženama. Nastao je kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Osmog marta 1857. godine, u Nju Jorku, u štrajk su stupile radnice fabrike tekstila, zahtevajući bolje uslove rada za žene. Istog dana na istom mestu, pedesetjednu godinu kasnije, ponovo je došlo do štrajka žena. Radnice su tada najpre bile zatvorene u fabrici iz koje nisu mogle izaći, a potom je izbio požar, prilikom čega je 129 žena izgubilo živote.

U sećanje na ovaj događaj, godinu dana kasnije u Nju Jorku  je po prvi put obeležen 8. mart, Dan žena.

Protesti na 8. mart su se događali i sledećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo kroz Nju Jork tražeći kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Već 1910-te u Kopenhagenu, na Drugoj internacionalnoj konferenciji žena, na inicijativu Klare Cetkin,  dogovoreno je da se jedan dan u martu proglasi Danom borbe žena za njihova prava. Tako je za prvi međunarodni Dan žena najprije proglašen 19-ti a ne 8-i mart.

Inspirisana američkim delovanjem povodom ovog pitanja, Nemica Luiz Cic predložila  organizovanje Međunarodnog dana žene.

Međutim, kako ona nije bila u stanju da svoje ideje sprovede u delo, inicijativu za taj praznik preuzela je nemačka feministkinja i komunistkinja Klara Cetkin. Cetkinova se borila za prava žena od 1889. godine, a prvo obeležavanje dana bilo je 18. marta 1911. godine u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj,  dok su ga obeležile mnoge demonstracije feministkinja širom Evrope. Naime, tada su žene Nemačke, Danske, Austrije, Švajcarske ali i Amerike zatražile pravo glasa.

Ovaj praznik je prihvaćen u svim socijalističkim zemljama nakon što je Aleksandra Kolontaj ubedila Lenjina da ovaj praznik prihvati kao državni. Tu praksu je preuzela i posleratna SSSR i njene saveznice.

Kao međunarodni dan žena, osmi mart, prihvaćen je 1917. godine.

Ujedinjene nacije su od 1975. godine, koju su proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obeležavati Međunarodni dan žena.