Savez samostalnih sindikatra za više opština Leskovac, uz podršku Solidar SLA Swiss Laour Assistance-SLA, tokom 2017. godine realizovao je Fazu – 1 projekta „Sindikat u zaštiti prava zaposlenih“.

Ova faza projekta relizovana je održavanjem šest trening radionica na kojima je učestvovalo oko 214 polaznika iz tridesetak preduzeća sa teritorije koju svojim delovanjem pokriva Savez. Trening radionice su održane u periodu od marta do novembra meseca ove godine.

U sklopu ove faze projekta realizovani su još i Priručnik za sindikalne aktiviste, letak koji bi trebalo da posluži boljem snalaženju i prevazilaženju eventualnih problema u pregovorima, kao i web site Saveza preko kojeg će biti moguća komunikacija sa službama Saveza. Na portalu, omogućeno je postavljanje pitanja službama Saveza u vezi rada i radnih odnosa, gde će se naći i odgovori službe na ista pitanja.

Paralelno sa održanim treninzima, u neposerdnim kontaktima radilo se i na ojačanju kapaciteta odbora sindikata za prepoznavanje problema zaposlenih ali istovremeno i na osnaženju kanala komunikacije na relaciji zaposleni – Odbor sindikata – Stručna služba Saveza.

Prva godina realizacije projekta, okončana je završnom Konferencijom na kojoj je učestvovalo oko sedamdeset predsednika i članova odbora sindikalnih organizacija. Na konferenciji su razmatrani dostignuti a merljivi rezultati  sprovođenja projekta a istom prilikom učesnicima su podeljeni brošura i letak, te predočena adresa i način korišćenja web site-a.