Veće Saveza samostalnih sindikata za više opština – Les­kovac održalo je šestu sednicu  14. decembra 2017. godine. 

Po konstataciji da sednici prisustvuje dovoljan broj članova za punopra­van rad i odlučivanje, sednicu je otvorio i njenim radom rukovodio predsednik, Jova­nović Ivan.

Za sednicu je predložen i usvojen sledeći:

DNEVNI RED:

  1. Usvajanje zapisnika sa prethodne sednice Veća;
  2. Informacija o aktivnostima Saveza između dve sednice;
  3. Donošenje odluka:
  4. a) o davanju razrešnice članu Veća,
  5. b) o verifikaciji mandata članu Veća;
  6. Tekuća pitanja.

U okviru usvojenihi tačaka dnevnog reda članovi Veća su informisani o aktuelnim dešavanjima u organizacijama na teritoriji Saveza, novoformiranim sindikalnim organizacijama te promenama predsednika u određenom broju sindikalnih organizacija. 

Kada su u pitanju novoformirani sindikati kod poslodavca, članovi Veća su informisani da su završene sve potrebne predradnje i da je dokumentacija o formiranju sindikata poslata nadležnom ministarstvu, i to za: Sindikat Centar za kontinuiranu edukaciju, Sindikat Poljoprivredna, stručna i savetodavna služba i Sindikat Dečja radost Lebane. Uz konstataciju da je ovo dobar i pozitivan trend organizovanja zaposlenih u sindikat, predsedavajući je podsetio pristune da je Savez u kontaktu sa predstavnicima kompanije „Jura“ oko formiranja sindikata u toj fabrici.

Po pitanju održanih edukacija – treninga u 2017. godini, prema rečima predsedavajućeg, u okviru prve faze projekta „Sindikat u zaštiti prava zaposlenih“  održano je 6 treninga na kojima je obrađeno 16 tema iz oblasti kolektivnog pregovaranja i položaja i uloge sindikata u zaštiti prava zaposlenih. Na treninzima je prisustvovalo 214 učesnika. U cilju realizacije projektnih zadataka u prvoj fazi, za polaznike je izrađen priručnik sa temama koje su obrađivane na treninzima, flajer sa kratkim uputstvima za lakše vođenje pregovora i pušten je u rad internet sajt Saveza samostalnih sindikata za više opština – Leskovac na kome je moguće postavljati pitanja i dobijati odgovore iz oblasti rada i radnih odnosa.

Vezano za aktivnosti oko kolektivnih ugovora, članovi Veća su informisani da je u toku  priprema na zaključenju novih kolektivnih ugovora i to kod Direkcije za urbanizam i izgradnju, u Zdravlju,  kod Poljoprivredna, stručna i savetodavna služba, u Ustanovi za sport i fizičku kulturu Dubočica, u JKP Toplana i Gradskoj upravi. Stručna služba je aktivno uključenja u proces realizacije aktivnosti oko pripreme ovih akata u navedenim ustanovama.

Članovi Veća su takođe informisani da je administrativnim prenosom nepokretnosti, tj.  odlukom Grada Leskovca izvršen prenos katastarska parcele 5404/2 (plato ispred zapadnog dela objekta Saveza sindikata – parking) u javnu svojinu Grada Leskovca radi izgradnje centralnog gradskog trga. O daljem toku dešavanja oko prenosa nepokretnosti, rešavanja pitanja vezanih za sam prenos, članovi Veća će biti pravovremeno informisani.

Usled prestanka radnog odnosa predsednika sidnikalne organizacije Apotekarske ustanove istom je data je razrešnica članstva u Veću a predsednici sindikalne organizacije Zavod za javno zdravlje Leskovac, verifikovan je mandat u Veću po granskom principu organizovanja. Promene predsednika sindikata tgakođe su evidentirane kod Apotekarske ustanove Leskovac, JKP Pijaca, Nacionalna služba zapošljavanja i u Privrednom sudu Leskovac.